پله برقی

پله برقی

پله برقی وسیله ای است که برای جابجایی افراد استفاده میشود، از پله های مستقل و به هم پیوسته تشکیل شده که حالت افقی دارد و برای بالا و پایین رفتن افراد به کار میرود.

وسیله ای است که در مسیر حرکت افراد قرار گرفته شده و در جهت بالا و پایین بردن افراد در دو طبقه غیر همسطح به کار میرود. پله برقی یک چرخه تکرار شونده است. از پله های در حال گردش که در آن پله های بازگشت زیر پله های بالایی پنهان شده تشکیل میشوند.

درست در سال 1881 بود که “جس وبلیورنو” تصمیم بزرگ زندگی خود را عملی نمود و دستگاهی به نام پله برقی را اختراع نمود ، در آن سالها بیشترین استفاده از این دستگاه برای جابجا نمودن آهن و سایر اجسام سنگین به درون کشتی ها بود و از این طریق کار را برای ملوان ها ساده تر نمود.

حدود 20 سال بعد و در قلب اروپا و شهر پاریس نمایشگاهی برگزار گردید که در آن نام پلکان متحرک بر این دستگاه گمارده شد و این دستگاه به جهانیان معرفی شد و از آن پس این دستگاه را شناختند و میتوانستند در سطح وسیع تری از آن استفاده نمایند.

مکانیزم پله برقی

پله برقی ها از پله های فلزی ممتد و به هم پیوسته ای تشکیل شده است که به صورت پیوسته به هم چسپیده اند و پله های بازگشتی در زیر پله های بالایی پنهان شده اند ، اما وقتی به پله ها از نظر دسته بندی نگاه می کنیم میبینیم که پله ها به سه دسته ی کلی تقسیم می گردند که این دسته ها عبارتند از :

پله هایی که در محیط های بسته و یا درون ساختمان نصب می گردند. (indoor)
پله هایی که در محیط های باز و بیرونی نصب میگردند. (outdoor)
پله هایی که در محیط های نیمه بسته نصب می گردند.(semi out door)

پله برقی هایی که برای استفاده در مکان های باز مورد نظر قرار داده میشوند ، باید مقاومتر باشند و از لحاظ کیفیت و ماندگاری درجه ی بالاتری داشته باشند ، میزان جا به جایی افراد در حالتی که از پله ی معمولی استفاده میشود قابل مقایسه نمی باشد به نحوی که آمارها نشان داده اند که اگر در مراکز تجاری برای جا به جا نمودن بازدید کنندگان به طبقه ی بالاتر از پله های برقی استفاده نماییم ، امکان بازدید مخاطبین به شکل قابل توجهی افزایش پیدا می کند.

در سالهای اخیر استفاده از پله های برقی در سراسر دنیا رواج چشمگیری را داشته است مثلا در ایالت متحده ی آمریکا به صورت تخمینی 30 میلیون دستگاه پله برقی در حال کار وجود دارد که این تعداد دستگاه ، سالانه 90 میلیارد جابه جایی را پوشش میدهد ، پس پله های برقی ها از مهمترین ابزار های انتقال عمومی به شمار می روند و همچنین نقش به سزایی در جابه جایی افراد ایجاد می نماید.

داخل پله برقی

پله های برقی دارای یک موتور الکتریکی می باشد که در بعضی موارد با دو موتور کنار هم طراحی میگردد. پله های برقی که به استپ معروف هستند دارای دو چرخ در دو طرف می باشد که روی زنجیری به نام استپ چین قرار میگیرد.

استپ چین به دور شفت اصلی قرار میگیرد و شفت توسط زنجیر موتور به موتور وصل میگردد.پله های برقی دارای میکرو سوئیچ امنیتی می باشد که از صدمه زدن دستگاه به خودش یا مسافر جلوگیری میکند.

نصب پله برقی

از نکات مهم درباره پله های برقی میتوان به نصب آن اشاره کرد.پله های برقی باید طوری طراحی گردد که روی تیره های اصلی سازه قرار گیرد و تنها با نیروی وزن و بدون استفاده از جوشکاری یا پیچ بر روی نشیمن قرار گیرد.

برای پله برقی بالای 6 متر پایه میانی طراحی میشود. همچنین پله برقی نسبت به ارتفاع کف تا کف شرایط محیطی پروژه به تکه های متعدد تقسیم میشود يا به محل پروژه ارسال و به وسیله نیروی متخصص نصب و مونتاژ میشود.

پله برقی مانند سایر دستگاه های مکانیکی نیاز به سرویس ،تعمیرات و نگهداری دارد که توسط متخصصین این امور انجام میشود.

قطعات پله های برقی

اگر شما نیز به دنبال تهیه و استفاده از بهترین و بی نظیرترین انواع پله برقی هستید، می توانید در خصوص قطعات این تجهیزات یک سری از مهمترین اطلاعات را به دست آورده و سپس با خیال راحت اقدام به استفاده از این محصولات داشته باشید. از اصلی ترین تجهیزات مربوطه می توان به مواردی از جمله زیر اشاره کرد:

درب محافظ ایستگاه های پایین و بالا
دک خارجی
دک داخلی
اسکورت
نرده
دستگیره یا هندریل
شنه و کامپلیت
پالت
استپ

هر یک از این اجزا و قطعات از کارایی و وظیفه ی جداگانه ای برخوردار هستند و کوچکترین آسیب به هر یک از این قطعات، می تواند عملکرد پله های برقی را با مشکل اساسی رو به رو سازد.

سیستم ترمز(Brak system)

بیشتر سازندگان پله های برقی برای توقف از ترمزهای زبانه ای (pawl Brak) استفاده میکنند.همچنین انواع دیگر انها مانند ترمزهای گره ای (wedge Brak)و ترمز مغناطیسی دائم مدار بسته(Permonet magent brak closed 100 p) توسط برخی سازندگان استفاده میشود که عملکرد بهتری نشان داده است.

پله (step)

پله اکثرا با عرض 800 mm و1000mm ساخته میشود اما پله رمپ وپیاده روی متحرک تا عرض 1400mm در دسترس است.جنس پله از المینیوم می باشد.

زنجیرپله(step chain)

زنجیرپله از قطعات مهم پله های برقی می باشد که از جنس فولاد است.مهمترین اصل در مورد زنجیر نحوه روغنکاری ان است که اکثرا به صورت دستی یا اتوماتیک صورت میگیرد همچنین جدیدا زنجیرهایی عرضه شده اند که در طول عمر نیاز به روغنکاری ندارند.

محرک دستگیره(Handrail drive)

چرخ بزرگی به صورت اصطحکاکی دستگیره را به حرکت دراورده و حرکت خود را از طریق زنجیر ازمحور اصلی گیربکس میگیرد.از ویژگی های مهم این سیستم قطر چرخ،دندانه های موجود برای اصطحکاک و غلطک هایی که فشار لازم را وارد میکند میتوان نام برد.

طبقه بندی پله های برقی از نظر کاربردی

پله برقی های تجاری(commercial escalator)

این نوع پله برقی عموما در فروشگاه های چند طبقه،مرکزتجاری و هتل هایی که بیش از یک لابی دارند استفاده میشود.اکثر ساختمان هایی که ساعات کاری انها کمتر از 12 ساعت باشد از این مدل استفاده میکند

مشخصات فنی
ارتفاع طبقات تجاری کمتر از 6 متر باشد
از پله برقی با زاویه 35 درجه استفاده میشود که فضای کمتر وارد و ازنظر اقتصادی مقرون به صرفه است
تعداد پله برقی در ایستگاه های بالا و پایین 2 می باشد
قطر قرقره در هر دو طرف پله 75 میلیمتر است

پله برقی های نیمه تجاری(heavydauty escalator)

معمولا ساختمان هایی مورد استفاده می باشد که شبانه روز استفاده میشود و معمولا در خارج ساختمان است؛مانند پل عابرپیاده،ایستگاه غیراصلی مترو…

مشخصات فنی
از زاویه 30 درجه استفاده میشود در صورتی فضای نصب وجود نداشته باشد در بعضی موارد از زاویه 35 درجه هم استفاده میشود
تعداد پله افقی در ایستگاه بالا و پایین 3 می باشد
قطر قرقره های به کار رفته در دو طرف پله میتواند 75 میلیمتر باشد و اگر تامین مالی باشد قطر 90 انتخاب بهتری است
پوشش قطعات فلزی باید ضد رنگ باشد
با توجه به این که از این نوع در شبانه روز استفاده میشود اما در ساعات پایانی که تردد کمتر میشود سیستمی طراحی شده که در صورت مثلا 15 دقیقه بدون استفاده باشد و متوقف شود با ورود نفر بعدی به حرکت درمی اید
ایست-رو GO-STOP:به وسیله چشم الکتریکی کنترل را برعهده دارد

پله برقی های غیر تجاری

این نوع پله ها سنگین ترین و گران ترین نوع پله های برقی هستند زیرا درانتخاب این مدل باید با مشاوران و طراحان مشورت نمود.معمولا برای اماکنی مانند ایستگاه مترو،قطار استفاده میشود که درشبانه روز دارای ترافیک سنگین می باشد

مشخصات فنی
زاویه پله برقی 30 درجه می باشد
تعداد پله های افقی در بالا و پایین 3 عدد است
درجه حفاظت موتور و قطعات الکترونیکی IP54 انتخاب میشود و باید دارای سیستم گرم کننده ایی باشد که اب را به بخار تبدیل کند
دربعضی موارد سیستم ایست-رو پیشنهاد میشود

pele3

 انواع پله برقی

پله برقی ها را با توجه به آیتم های بسیار متعددی به انواع مختلفی تقسیم بندی می کنند که از مهمترین و اصلی ترین این آیتم ها می توان به نوع شیب پله های برقی اشاره کرد. شما نیز می توانید با توجه به ارتفاع محل نصب پله برقی مورد نظر خود، یکی از مناسب ترین و بهترین این تجهیزات را تهیه کرده و آن را مورد نصب قرار دهید. از مهمترین و پرفروش ترین انواع پله های برقی بر اساس شیب آنها می توان به موارد زیر اشاره کرد:

سی درجه:

زاویه ای که با زمین دارند در این حالت سی درجه بوده و کاربران می توانند امنیت بسیار بالایی را در این حالت احساس کنند. افرادی که ترس از ارتفاع دارند، به راحتی می توانند از این وسیله استفاده نمایند.

سی و پنج درجه:

پله های برقی سی و پنج درجه از دیگر انواع این تجهیزات می باشد که امنیت این تجهیزات نیز بالا بوده و ترس استفاده از پله های برقی را به حداقل ترین میزان می رساند.

متحرک شیب دار:

این مدل از کمترین شیب ممکن برخوردار هستند که می توانند افراد را از نقطه ای به نقطه ی دیگر انتقال دهند.


 ویژگی های یک پله برقی مناسب چیست؟

حرکت روان و مصرف بهینه انرژی
عدم ایجاد سر و صدای در هنگام حرکت
رعایت استانداردهای لازم در کیفیت ساخت و میزان امنیت
استفاده از آلیاژهای مناسب و مواد ضد خوردگی در ساخت قطعات
عملکرد اتوماتیک قابل اعتماد و ایمن
اندازه‌ استاندارد در اندازه‌‌ی پله‌ها، ارتفاع هر پله، عرض پله و محافظ پله
ریل های متحرک محافظ پله به گونه‌ای طراحی شوند که از انگشتان مراقبت کند
توقف اتوماتیک بلافاصله بعد از بروز کوچک‌ترین اختلال


 موردهای ایمنی پله های برقی

به ارامی و با ارامش قدم بگذارید
از بردن کالسکه،عصا و واکر در پله برقی خودداری کنید
برای از دست ندادن تعادل در حین حرکت دستگیره را بگیرید
هنگامی که دمپایی یا لباس بلند به تن دارید احتیاط کنید
در هنگام رخداد حادثه جای دکمه توقف اضطراری را به یادداشته باشید